کد خبر 1716192
تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۲:۳۰

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی آب و آتش نوشت:

سال‌ها پس از سقوط امیرکبیر جمعی در باغ چهل‌ستون اصفهان نشسته بودند، سائلی آمد و پس از آنکه از هر یک چیزی گرفت، اجازه خواست که سرگذشت خود را نقل کند.

پس از کسب اجازه، چنین گفت: چندین سال قبل، فرماندار اصفهان جمعی از استادان دواتگر را احضار کرد و گفت: بهترین استاد را از میان خودتان انتخاب کنید. تمام استادان بالاتفاق من را انتخاب کردند. فرماندار به من گفت: امیرکبیر شما را از تهران خواسته. مخارج سفر مرا داد و من با عجله خود را به تهران رساندم و به حضور امیرکبیر رفتم. امیر، سماوری را که تازه از خارج آورده بودند به من نشان داد و پرسید: می‌توانی چنین سماوری بسازی؟

پس از اندکی فکر جواب دادم: آری!

گفت: این سماور را بردار ببر و از روی آن سماوری بساز و بیاور.

رفتم مثل همان سماور را در یکی از دکان‌های سماورسازی که معرفی کرده بود، ساختم و به خدمت امیرکبیر آوردم. کار من را پسندید و سؤال کرد: این سماور چند از کار درآمده است؟

جواب دادم: روی‌هم‌رفته ۱۵ ریال.

امیر با قیافه‌ای خوشحال و متبسم، به منشی خود دستور داد که امتیاز انحصاری ساختن آن نوع سماور را به مدت ۱۶ سال به نام من صادر کند و قیمت هر سماور را ۲۵ ریال معلوم کرد و به من فرمود: برگرد به اصفهان؛ به حاکم اصفهان دستور می‌دهم وسایل کار شما را فراهم کند. به محض اینکه به اصفهان رسیدم حاکم شهر مرا خواست و گفت: برو کارگاهت را مرتب کن، هر چه مخارج آن بشود از خزانه دولت به تو می‌دهم. من رفتم و کارگاه را کاملاً مرتب کردم و تمام مخارج آن ۲۰۰ تومان شد.

بدبختانه هنوز کاملاً مشغول نشده بودم که یک نفر فراش حکومتی مثل اجل معلق حاضر شد و من را مانند دزدان نزد حاکم برد؛ حاکم با ارعاب و تهدید به من گفت: امیرکبیر را در تهران گرفته‌اند و آن پول را که به تو داده‌اند مال دولت است؛ آن را پس بده. آن پول را من خرج کارگاه کرده بودم، مجبور شدم تمام اسباب زندگیم را فروختم و بالاخره ۳۰ تومان کسر آوردم و نتوانستم تهیه کنم، به خاطر همان ۳۰ تومان مرا به بازار آوردند و در انظار مردم، آنقدر چوب زدند تا بدنم ناقص شد و بینایی چشم خود را تقریباً از دست دادم و به‌کلی از کار عاجز شدم.

زهرا صیامی؛ چرا صنعتی نشدیم؟ (چاپ دوم، تهران: مؤسسه انتشارات امیرکبیر، ‌۱۳۹۰) صفحات ۸۸ و ۸۹.

به نقل از: عباس اقبال آشتیانی، زندگینامه میرزاتقی‌خان امیرکبیر، انتشارات نگاه، صفحه ۹۷.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • BE ۲۳:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۹
    0 2
    نمیدونستم بانک های خصوصی فراش قاجاری بودند.
  • IR ۰۱:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۳۰
    2 0
    بله در این کشور همیشه کمر تولیدکننده صنعتی را خورد کرده اند. تا وقتی با واردات یک شبه میتوانی میلیاردر بشوی چرا برای رشد نهال صنعت خون دل بخوری؟
  • IR ۰۱:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۳۰
    1 1
    آن فراش حکومتی که مثل اجل معلق بر سر صنعتگر ظاهر میشود، امروز، وارد کننده است، خودرو، لوازم آرایش، لوازم خانگی، آیفون، منسوجات، شکر ... با وقاحت تمام هم می‌گویند ایرانی عرضه ساختن یک پیچ را هم ندارد.
  • IR ۰۵:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۳۰
    1 1
    چرا صنعتی نشویم ؟ لازم نیست به دوران صدارت امیرکبیر و پادشاهی ناصرالدین شاه برگردید ، تقریبا ۴۵ سال پیش بعد از انقلاب اسلامی تمام کارخانه هایی که با نبوغ و استعداد و تلاش و پشتکار افرادی ساخته شده بودند مصادره شد و نابود شد ، کارخانه هایی مثل ایران ناسیونال ، ارج ، ایران کاوه ، پارس ، آزمایش و ....
  • IR ۰۵:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۳۰
    1 0
    حماقت حاکم بوده یا دست های پشت پرده که از تولید داخلی ضرر می‌کردند؟
  • IR ۰۶:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۳۰
    2 0
    ببین دویست سال گذشت بی خیال نمیشه بگیم چون امیرکبیر کشتند صنعتی نشدیم!! اصلا تا زمان انقلاب هیچ کاری نذاشتند بکنند، این نیم قرن اخیر چه کردید؟! چین در همین مدت نه بلکه در نصف این مدت ابرقدرت جهانی شد یعنی از اصلاحات دنگ شیائوپنگ در ۱۹۷۹ که سال انقلاب ما هستش کار شروع کرد و تا دو دهه بعد شد ابرقدرت جهان، شما چی؟ اصلا مگر شما توسعه را قبول دارید؟
  • رضا IR ۰۶:۲۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۳۰
    1 0
    .... هزار وعده خوبان یکی وفا نکند....! انسان نباید دلش را به قول مسئولین دولتی خوش کند
  • سید IR ۰۸:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۳۰
    3 0
    تعطیل کردن شرکت های معظمی مانند تراکتور سازی تبریز، ماشین سای تبریز، آذرآب، ماشین سازی و هپکو اراک و کاغذسازی پارس و چوب و کاغذ و ... به بهانه خصوصی سازی، در دولت حسنک وزیر را هم باید در راستای سیاست های قجری قاتلان امیرکبیر ارزیابی کرد !!
  • IR ۰۹:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۳۰
    0 1
    ۲۵ ریال؟! اون زمان یک رقم نجومی بود.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس

OSZAR »