کد خبر 1714728
تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۸:۲۰
طرح تغییر ساعت رسمی کشور به صورت عادی بررسی می‌شود

سه سال است که ساعت رسمی کشور تغییر نمی‌کند و یکی از چالش‌های جدی در این زمینه، مصرف انرژی بوده ‌است.

به گزارش مشرق، در روزهای اخیر خبر قطعی مکرر برق و اعلام ساعات خاموشی مناطق مختلف کشور با تغییر ساعت کاری ادارات و مراکز آموزشی، به هم زنجیر شده‌اند.

به گفته دولتی‌ها کارمندان و دانش‌آموزان برای کنترل مصرف انرژی کشور باید رأس ساعت ۶ در محل کار یا آموزش خود حاضر شوند. تصمیمی که در روزهای پایانی سال تحصیلی چندان اجرایی به نظر نمی‌رسد. جدای از مسئله تأمین انرژی کشور و کنترل در مصرف آن، ضلع دیگری وجود دارد که به نظر می‌رسد باید آن را در ماجرای تغییر ساعت رسمی کشور جست‌وجو کرد.

تغییر ساعت رسمی در ۲۰ سال اخیر ماجراهای مختلفی را پشت سر گذاشته و دستخوش تغییرات مختلفی شده ‌است. حالا باید دید باتوجه به به‌هم‌ریختگی‌های زمان زندگی مردم و همچنین قطعی‌های آزاردهنده برق در روزهای گذشته، دوباره تغییر ساعت رخ خواهد داد؟

گاوها نمی‌توانند یک‌ساعت زودتر شیر بدهند

در آخرین نفس‌های سال ۱۳۸۴ بود که غلامحسین الهام، سخنگوی دولت نهم احمدی‌نژاد یکباره اعلام کرد که بنا بر تشخیص و تصویب هیئت وزیران، ساعت رسمی کشور در سال ۱۳۸۵ به جلو کشیده نخواهد شد تا اولین نوروز دولت احمدی‌نژاد با یک تصمیم جدید خارج از رویه آغاز شود.

همان‌جا بود که برای این موضوع مناظره‌های متعددی برگزار شد و در یکی از مناظره‌های تلویزیونی حجت‌الله ایوبی به حمایت از عدم تغییر ساعت و امیررضا خادم موافق تغییر ساعت روبه‌روی یکدیگر نشستند. مناظره‌ای که در آن آقای ایوبی به حمایت از این طرح گفت شما نمی‌توانید به گاوها بگویید که یک ساعت زودتر شیر بدهند، چون ساعت رسمی کشور جلو کشیده ‌شده است! برای همین، جلو کشیدن ساعت درست نیست و همخوانی با ساعت طبیعت ندارد.

در آن زمان نمایندگان اصولگرای مجلس با دولت مخالفت جدی داشتند و درنهایت بالاخره توانستند در تابستان ۱۳۸۶ مقابل این اقدام دولت بایستند و به طرح الزام به تغییر ساعت رأی دادند. دولت هم مجبور شد عقب‌نشینی کند و به ناچار ساعت رسمی کشور در نوروز ۱۳۸۷ دوباره جلو کشیده شد. هرچند از دولت این صدا می‌آمد که مخالف این قانون است و دلش می‌خواهد هرطور شده آن را لغو کند اما با این حال نتوانست.

تغییر ساعت؛ کنترل مصرف انرژی

مخالفان تغییر ساعت که آن زمان بدنه دولت را تشکیل می‌دادند، این موضوع را خلاف روان مردم می‌دانستند و معتقد بودند این کار یک امر منسوخ شده در جهان است و بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته، دیگر این کار را انجام نمی‌دهند. از طرفی موافقان تغییر ساعت معتقد بودند که این تصمیم دولت مصرف انرژی و برق کشور را افزایش خواهد داد و از همین رو برای کشور چالش‌آفرین خواهد بود و همچنین به دلیل پیچیدگی‌ها و محدودیت‌هایی که وجود دارد، کشور توانایی تولید انرژی بیش از این را نخواهد داشت و ممکن است با خاموشی‌های ناخوشایند روبه‌رو شویم.

آن‌ها بهترین راه کنترل مصرف انرژی کشور را تعادل بین تولید و مصرف می‌دانستند و معتقدند بودند یکی از شیوه‌هایی که می‌تواند به کنترل مصرف کشور کمک کند، تغییر ساعت رسمی کشور در نیمه اول سال خواهد بود.

مرکز پژوهش‌های مجلس ( بهمن ۱۳۸۵): ۳۰۰ میلیون دلار صرفه‌جویی می‌شود

بعد از عدم تغییر ساعت در سالی‌های ۸۴ و ۸۵ به تصمیم دولت نهم، مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی که در ۳۰ بهمن ۸۵ منتشر کرد بر الزام تغییر مجدد رسمی ساعت کشور تأکید کرد. در این گزارش آمده بود به دلیل ارتفاع مناطق مسکونی و گرمای هوای فلات ایران، برای بالابردن میزان بهره‌وری از اهمیت خاصی برخوردار است.

در ادامه این گزارش آمده ‌است اغلب کشورهای پیشرفته دنیا به جز ژاپن این کار را انجام می‌دهند: «تغییر ساعت رسمی که در دنیا به عنوان یک اصل پذیرفته شده، مزایای بسیاری دارد به گونه‌ای که حتی بعضی از کشورها به جای یک ساعت، زمان رسمی خود را ۲ تا ۳ ساعت تغییر می‌دهند و محاسبات نیز نشان می‌دهد تغییر یک ساعت، بهترین حالت ممکن برای ایران است و هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند.»

در بندهای بعدی این گزارش که در خصوص مصرف انرژی کشور است آمده: «با توجه به دستورالعمل اداره اماکن و وزارت کشور مبنی بر لزوم تعطیل شدن تمامی مغازه‌ها اعم از رستوران‌ها، اغذیه‌فروشی‌ها، میوه‌فروشی‌ها، لوسترفروشی‌ها و امثال آن‌ها قبل از ساعت ۱۲ شب، میزان برق مصرفی با جابه‌جایی ساعت رسمی مقدار قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند، زیرا چنانچه ساعت رسمی جابه‌جا نشود مدت زمانی که این مجموعه‌های بازرگانی احتیاج به روشنایی دارند از ساعت ۱۹:۳۰ تا ۲۴ و تقریباً حدود چهارساعت‌ونیم خواهد بود، درحالی‌که با جابه‌جایی ساعت رسمی این مدت از ۲۰:۳۰ تا ۲۴ به ۳.۵ ساعت کاهش پیدا می‌کند و درنتیجه مصرف برق یک ساعت کاهش می‌یابد که در این بخش معادل ۸.۵۵۶ میلیون کیلووات ساعت در روز خواهد بود. همچنین حدود ۱۵ میلیون مشترک برق خانگی در ایران وجود دارند که یک ساعت کاهش مصرف برق آن‌ها معادل ۱۲.۸۳۶ میلیون کیلووات ساعت می‌شود.»

همچنین در متن سایت مرکز پژوهش‌های مجلس در خصوص این گزارش آمده ‌است: «مرکز پژوهش‌ها با ‌اشاره ‌به ‌صرفه‌جویی دو میلیون کیلوواتی ‌حاصل ‌از کاهش یک‌ ساعته مصرف برق لوازم ‌صوتی ‌و تصویری ‌در منازل تصریح می‌کند که طبق محاسبات انجام شده، جمع صرفه‌جویی انرژی برای یک ساعت‌ معادل۲۳.۳۹۲ میلیون کیلووات‌ ساعت ‌در روز می‌شود که این میزان با در نظر گرفتن چراغانی‌ مراسم و اعیاد مختلف در هر ۶ ماه حدود ۳ میلیارد و ۳۶۸ میلیون کیلووات ساعت برق خواهد بود، که این رقم معادل ۲.۶ درصد کل انرژی برق مصرفی کشور است. محاسبات همچنین نشان می‌دهد تغییر ساعت، مصرف در نقطه اوج (اوایل شب) را به میزان ۵۰۰ مگاوات کاهش می‌دهد که برای پایداری سیستم شبکه بسیار باارزش است. سرمایه‌گذاری برای تأمین این بار اضافی (که با تغییر ساعت صرفه‌جویی می‌شود) مبلغی حدود ۳۰۰ میلیون دلار است.»

مرکز پژوهش‌های مجلس ( اسفند ۱۴۰۰): تغییر ساعت برای سلامت افراد جامعه مضر است

سال‌های هم بعد گزارش‌های متعدد دیگری نیز در پژوهشکده‌ها و همچنین در مرکز پژوهش‌های مجلس در خصوص تغییر ساعت و فواید و مضرات آن منتشر شد، اما موضع‌گیری سفت و محکمی نسبت به هرکدام از رویه‌ها نداشت، با این حال تأکید شد تغییر ساعت با سبک زندگی جامعه اسلامی سازگارتر است. اما مرکز پژوهش‌های مجلس در اسفندماه ۱۴۰۰ گزارشی منتشر کرد که در آن آمده بود با اینکه «صرفه‌جویی در مصرف انرژی اصلی‌ترین انگیزه برای اجرای طرح تغییر ساعت در کشورها بوده است، اما در سال‌های اخیر، آثار سوء تغییر ساعت بر سلامتی افراد جامعه در برخی از کشورهای اروپایی موجب شده تداوم اجرای این طرح با تردید مواجه شود.»

سایت مرکز پژوهش‌های مجلس درباره این گزارش این‌طور نوشته‌ است: «در سال‌های اخیر به‌دلیل افزایش اهمیت سلامتی افراد جامعه نسبت به صرفه‌جویی انرژی، موجب شده برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا گرایش به سمت توقف اجرای طرح تغییر ساعت داشته باشند، گرچه هنوز هم به اجرای آن مبادرت می‌ورزند. تنظیم فعالیت افراد آن جوامع با زمان محلی و اثرگذاری بر سلامتی افراد (تغییر ساعت بیداری و خواب)، علت این امر در این جوامع اعلام شده است. این درحالی است که در کشورهای اسلامی نظیر ایران، تنظیم فعالیت‌های افراد علاوه‌بر زمان محلی با زمان خورشیدی نیز تنظیم می‌شود.

در این گزارش ذکر شده که در مردادماه ۱۳۸۶ با توجه به بررسی‌های علمی، فرهنگی، اجتماعی و موضوع صرفه‌جویی انرژی، قانون تغییر ساعت رسمی کشور تصویب شد. در سال ۱۳۹۷، بازاندیشی برای عدم اجرای تغییر ساعت، در برخی کشورهای اتحادیه اروپا و موضوع آثار منفی آن بر ساعات فیزیولوژیک در اروپا و آمریکا رسانه‌ای شد. در حال حاضر، یک‌چهارم از کشورهای دنیا که در نیمکره شمالی زمین واقع هستند به تغییر ساعت مبادرت می‌ورزند. در ایران اسلامی، انجام فرائض دینی مبتنی‌بر تغییرات طلوع و غروب آفتاب است. فارغ از مسائل صرفه‌جویی انرژی، زمان‌بندی آغاز فعالیت‌های روزانه افراد به اوقات شرعی نزدیک‌تر است. پزشکان و اطبا معتقدند، بهترین زمان تنفس صبحگاهی براساس ساعات فیزیولوژیک ساعت ۴ و بهینه‌ترین زمان آغاز فعالیت روزانه ساعت ۸-۷ صبح است.»

با این حال باز هم در جمع‌بندی این گزارش آمده ‌است که باتوجه به مضراتی که برای سلامت افراد دارد، صرفه‌جویی حاصل از مصرف انرژی، اجرایی کردن این قانون را توجیه می‌کند و باز هم پیشنهاد می‌شود تغییر ساعت طبق روال سنوات قبل ادامه پیدا کند.

نسخ قانون تغییر ساعت کشور ( اردیبهشت ۱۴۰۱): ساعت‌ها را به عقب برگردان!

در اواسط سال ۱۴۰۰ بود که دوباره زمزمه عدم تغییر ساعت در نیمه اول سال در مجلس شورای اسلامی مطرح شد. این بار باز هم موضوع بر سر سلامتی افراد جامعه و کاهش اضطراب و به‌هم‌ریختگی‌ها و بی‌نظمی‌های اجتماعی حاصل از تغییر ساعت بود. اما تأیید شورای نگهبان زمان برد، لذا ساعت‌ها در سال ۱۴۰۱ برای آخرین بار به جلو کشیده شد.

در همین سال وقتی قانون به تصویب و تأیید رسید، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ماه قانون جدید عدم تغییر ساعت یا «نسخ قانون تغییر رسمی کشور» را به سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور وقت اعلام کرد و قرار شد از سال ۱۴۰۲ ایرانیان در اول فروردین‌ ماه ساعت‌هایشان را از دیوار پایین نیاورند و تغییر ساعت رسمی کشور منتفی شد.

قطعی برق بی‌نظمی ایجاد می‌کند یا تغییر ساعت؟

سه سال است که ساعت رسمی کشور تغییر نمی‌کند و یکی از چالش‌های جدی در این زمینه، مصرف انرژی بوده ‌است. قطعی‌های مکرر برق در سال گذشته و همچنین سال پیش‌رو، دولت‌ها را وادار کرده‌ ساعات کاری کارمندان و مدارس را برای کنترل مصرف انرژی کشور تغییر دهند. همچنین قطعی برق امسال زودتر و از بهار آغاز شده تا نشان دهد عدم تغییر ساعت رسمی کشور به بهانه کاهش بی‌نظمی‌های اجتماعی و استرس افراد جامعه، چندان تصمیم دقیقی نبوده؛ چراکه قطعی‌های اخیر برق به‌وضوح نه تنها اضطراب اجتماعی را بالا برده‌ بلکه تغییر در ساعات کاری بر بی‌نظمی‌هایی که پیش از این به بهانه عدم تغییر ساعت اتفاق می‌افتاد، افزوده ‌است.

۱۷ اردیبهشت ماه بود که سخنگوی دولت اعلام کرد از بیستم اردیبهشت ساعات کاری ادارات و مدارس کشور به ۶ صبح تغییر خواهد یافت و کارمندان و دانش‌آموزان باید رأس این ساعت در محل کار یا محل آموزش خود حاضر شوند. مدارس دونوبته نیز ساعاتشان کوتاه خواهد شد، به این صورت که مدارس یک‌نوبته امکان حضور دانش‌آموزان از ساعت ۶ صبح الی۱۳ را فراهم کرده و برنامه‌ریزی آن بر عهده مدرسه خواهد بود و مدارس دونوبته نیز در نوبت اول از ساعت ۶ الی ۹:۳۰ و نوبت دوم از ۱۰ الی ۱۳:۳۰ فعالیت خواهند داشت.

تغییری که علاوه بر آنکه در کمتر از ۱۰ روز مانده به پایان مدارس کارایی لازم را ندارد، بلکه به شدت برنامه‌ریزی‌های خانواده‌ها به خصوص مادران شاغل را با بی‌نظمی و به‌هم‌ریختگی مواجه خواهد کرد.

در چند روز اخیر نیز همین موضوع بارها دستمایه شوخی و طنز کاربران شبکه‌های اجتماعی شده ‌است. حال سؤال اینجاست، آیا مخالفان عدم تغییر ساعت همچنان معتقدند این اقدام به بهانه کاهش اضطراب و بی‌نظمی اجتماعی تصمیم درستی بوده است؟

منبع: روزنامه فرهیختگان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 26
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 6
  • NL ۰۸:۵۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    10 10
    در طول ۴۸ سال گذشته کشورهای عربی از کشورهای بی آب و علف بدون تغییر ساعت به قدرت اول اقتصادی و نظامی خاورمیانه تبدیل شدند.
    • SE ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
      8 3
      اولا همشون جلوی ایران تعظیم میکنند. ثانیا با یک تحریم از پا در می آیند دارو رادیو دارو بهشون ندهند مریضهاشون مرخص هستند باید هم گاو شیرده خوبی باشند هم مثل میمون به هر سازی برقصند
    • IR ۱۱:۰۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
      6 2
      اشتباهی منفی خورد موافقم با تغییر ساعت مشکلی حل نخواهد شد
    • IR ۱۴:۲۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
      7 7
      مشکل ساعت رو شهید رئیسی عزیز 1 بار برای همیشه حل کرد و لعنت بر کسی که بخواهد مشکل درست کند با اعصاب مردم بازی نکنید
    • IR ۱۶:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
      1 6
      تغییر ساعت زندگی کلت رو بهم میریزد همون جابجایی ساعت شروع فعالیت ها کار درستی هست حرف مفت هم نزنید
    • IR ۱۸:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
      0 0
      خخخخخخخخخخخخ چه جالب منظورت یمنه دیگه که قدرت اول نظامی شده عربستان هم حریفش نشد امریکا هم فیتیله پیچش کرد
  • حسن IR ۰۸:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    14 1
    مشکل برق و آب با جابجایی ساعت حل نمی شود برین یه فکر اساسی کنید برای تولید انرژی صلح آمیز هسته ای و حفظ منابع آبی که چندین ساله شعار میدید ولی هیچ اثری ازش نیست
  • نه به تغییر ساعت IR ۰۸:۵۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    8 7
    جابجایی ساعت کاری خیلی بهتر از جابجایی ساعت هست . با اعصاب مردم بازی نکنید. تصمصم گیری در این زمینه را به استان ها محول کنید .
  • محمد IR ۰۸:۵۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    4 8
    دست کاری درساعت کاردرستی نیست ودولت کاربسیارخوبی انجام دادکه اشتباه گذشته راتکرارنکرد،دست اوردن درساعت کارغلط وهرچیزی روال خودش رادارد متاسفانه بعضیا حرفهای بیجا تکرارمیکنند،مشکل برق یاغیره نمیشه درساعت زمان دست کاری کردوباعث بهم زدن نظم طبیعت وهمه چیزشدکه بعضیا روش اشتباه پیشنهادکنندوهمیشه منتظریک عذروبهانه باشند
  • IR ۰۹:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    4 7
    عقل که نباشه جون در عذابه/ از قدیم گفتن سحرخیز باش تا کامروا باشی . برکت در کار صبح است.
    • IR ۰۹:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
      6 1
      اگه برکت درکارصبح زودبودکه الآن وضع پاکبانان و نونواها و کله پزها و آشی ها از همه بهتربود!!!!!!!!!!
    • پاسخ به ۹:۵۷ IR ۱۱:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
      0 1
      اتفاقا کله پاچه ای ها و آش فروشی ها درآمد خوبی دارند
    • IR ۱۲:۵۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
      2 0
      آره واقعا عقل که نباشه جون در عذابه. چرت و پرت نوشتن هم که خرج نداره. فقط شماها تو کل دنیا عقل دارید که ساعت 6 صبح کارمندها رو میبرید سرکار و بچه مدرسه ای ها رو میفرستید سر کلاس درس!!!!!
    • محمود IR ۱۴:۲۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
      1 1
      مگه کامروا بودن فقط باید جنبه مادی داشته باشه؟ وضع روحی و روانی کله پزا، آش وهلیم و نونواها با درآمد کمتر خیلی بهتر از کارمنداس، خیلی بیشتر از کارمندا لبخند میزنن، خیلی بیشتر از کارمندا ایمان و اعتقاد دارن
  • IR ۰۹:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    10 0
    این وسط فقط مردم بدبخت مثل گوشت قربونی هستند و دودش فقط بچشم ملت میره و مسؤلین ضرری نمیکنن!!!!!!
  • IR ۱۱:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    4 0
    نویسنده این مقاله یا خودش ...بوده یا مردم رو حساب کرده آخه زمستان هم مشکل برق مربوط به تغییر ساعت بود ؟ چرا من که شغل آزاد دارم باید بخاطر چهارتا کارمند زندگیم مختل بشه
  • IR ۱۱:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    3 0
    چرا صادقانه این مطالعات و محتوای آن با مردم -که ذینفع اصلی هستند یا متضرر اصلی آن- در آن زمان در میان گذاشته نمی شود تا شاهد تصمیم عاقلانه ای با عقل جمعی باشیم یا حداقل یک تجربه اندوزی عاقلانه؟
  • IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    2 0
    چون راحت ترین و بی دردسر ترین کار همینه. ظلم به کارمند و فشار به مردم!
  • IR ۱۳:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    3 0
    این دولتمردان در طی این چند ماه با عملکردهای غلط فقط دارند مردم عصبانی میکنند حالا چه نیتی دارند الله اعلم
  • IR ۱۳:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    5 7
    اثباتا تغییر ساعت رسمی کشور هیچ تاثیری در روند مصرف انرژی غیر از اعصاب خوردی برای مردم عایدی ندارد. کشورهاییکه این کار رو میکردند هم با توجه به عدم تاثیر آن از این رویکرد برگشتند. وانگهی بجای تغییر ساعت رسمی کشور چرا ساعت کار رو تغییر نمی دهند؟! تغییر ساعت رسمی کشور ضربه به اعصاب مردم و کار بی هنران و بیسوادان است . دولت اگه نمی تونه مشکل رو حل کنیه به مشکلات هم اضافه نکنه.
  • اویس IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    4 6
    جابجایی ساعت در حال حاضر حتی در کشورهای اروپایی منسوخ شده بعلت عوارض آن بر روی روح و روان مردم ، از طرفی مصرف مردم نسبت صنایع وکارخانجات ناچیز است و عدم بهیینه سازی این کارخانه ها و جایگزینی دستگاههای فرسوده با نو یکی از علت های عمده در مصرف زیاد برق کشور است ، در مصرف خانگی هم دولت میتواند با نظارت بر تولید لوازم خانگی کم مصرف که یکی از آنها کولر آبی است وجایگزین کردن کولرهای قدیمی با جدید با تسهیلاتی به مردم تا حدودی مشکل ناترازی برق را مرتفع نماید ،لذا مشکل رفع ناترازی با تجویز تغییر ساعت رسمی یک درمان موقت است که عوارض جانبی بسیاری بر مردم دارد، از طرفی در سالهای قبل قرار شد در ساعاتی مشخص مغازه داران شروع به کار وتعطیل نمایند که عملا بخاطر تبعات آن این مورد اجرا نشد و البته قابلیت اجرا هم ندارد.
  • IR ۱۴:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    5 5
    دست از سر مردم بردارید اینقدر ساعت ساعت نکنید بزارید لااقل این یکی کار شهید رئیسی دست نخورده باقی بمونه
  • FR ۱۴:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    4 0
    عاجز از انجام ساده ترین تصمیم
  • IR ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    0 0
    اینبارلجبازی؟
  • IR ۱۵:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    6 5
    اتفاقا این بازیها را می کنند تا ما تسلیم تغییر ساعت رسمی بشویم. خودشان هستند!
  • IR ۱۵:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۲۴
    1 0
    فقط لیبرال‌های کاتولیکتر از پاپ، طرفدار قانون ضد انسانی تغییر ساعت رسمی هستند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس

OSZAR »